Fie că suferă de diferite boli pulmonare sau cardiace, fie că sunt afectate de stres și depresie, tot mai multe persoane din jurul nostru (specialiștii estimează că vorbim de aproape jumătate din populația țării), au probleme serioase cu somnul. Dacă dormi foarte puțin și “iepurește”, te trezești des la orice zgomot sau pur si simplu ai un somn neodihnitor și perioade de somnolență în timpul zilei, atunci e foarte posibil să suferi de insomnie. Este o afecțiune extrem de serioasă, care poate avea repercusiuni grave în timp, dacă nu este tratată.
CAUZELE INSOMNIEI
Insomniile pot avea numeroase cauze, inclusiv ereditare. Ele pot fi declanșate de stres sau de o schimbare majoră apărută în viața voastră, de anumite boli, precum spuneam înainte, de munca excesivă în fața calculatorului, schimbări de fus orar, lumină, zgomote, temperaturi extreme, sau de ceea ce alegeți să mâncați și să beți înainte de culcare. O cină încărcată, cu alimente greu de digerat, vă poate tulbura somnul. De asemenea, consumul de cafea și alcool seara, fumatul, ori activitățile fizice intense la ore târzii, pot contribui la instalarea insomniei. Înainte de a consulta un medic, ar trebui să încercați câteva remedii care ar putea să vă îmbunătățească semnificativ calitatea somnului.
- Aerisiți bine încăperea în care dormiți și asigurați-vă că este suficient de întuneric și de răcoare
- Faceți, pe cât posibil, activitățile sportive în cursul dimineții, sau măcar evitați să mergeți la sală seara târziu
- Consumați cine cât mai simple, fără grăsimi și carbohidrați nocivi
- Încercași să mergeți la culcare în fiecare seară la acceași oră și să vă treziți dimineața la oră fixă, indiferent de programul pe care il aveți în ziua respectivă
- Reduceți cât mai mult consumul de cafea, ciocolată, tutun și alcool, în special seara.
- Încercați să practicați tehnici de relaxare prin muzică sau meditație înainte de culcare
La toate aceste obiceiuri sănătoase, puteți adăuga terapii naturiste, cu ajutorul plantelor medicinale care au efecte pozitive asupra calității somnului dumneavoastră.
REMEDII NATURALE CARE COMBAT INSOMNIA
- Valeriana: este un leac din cele mai vechi timpuri, care ajută la inducerea unui somn liniștit. Este un sedativ eficient, combate stresul, crizele de astm și de epilepsie, spasmele musculare și hipertensiunea. Beți seara, înainte de culcare 20 de picături de tinctură de valeriană (se procură din magazinele naturiste), amestecate în ceai sau apă plată. Tratamentul se urmează timp de cinci-șase săptămîni.
- Mușețelul – această plantă miraculoasă are, potrivit unor studii, efecte benefice asupra anxietății, insomniilor și depresiei. Fie că îl consumați sub formă de capsule, fie că îl preparați sub formă de infuzie, mușețelul vă poate îmbunățăți calitatea somnului.
- Teiul – și florile de tei au un binecunoscut efect sedativ și antiinflamator. Studiile au arătat că ceaiul de tei combate tulburările de somn, atacurile de panică, palpitațiile, dischineziile biliare, ba chiar ajută la fluidizarea sângelui.
- Lavanda – această plantă, care a cîștigat o popularitate imensă în ultimii ani, are o acțiune calmantă asupra sistemului nervos și, implicit, ajută la inducerea unui somn liniștit.
- Sunătoarea – este un antidepresiv natural și este indicată în insomnii, anxietate, depresii şi în atac de panică. De asemenea, terapia cu sunătoare restabileşte echilibrul psiho-emoţional, calmează, induce relaxarea şi somnul. Puteți să o consumați sub formă de ceai, tinctură, ulei sau pulbere.
- Semințele de mac – conţin vitamine, magneziu, iod, cupru, zinc, mangan, acizi graşi şi lecitină. O linguriţă de seminţe de mac asigură 4% din aportul zilnic de calciu şi fosfor necesar organismului. Seminţele de mac au efecte analgezice şi sedative, fiind folosite ca remediu pentru insomnii. Menţionăm că trebuie consumate cu prudenţă de către persoanele care suferă de gastrită hiperacidă, ulcer gastric sau colită șli niciodată înainte de a urca la volan.