Există multe persoane care adoră să se manifeste în public, care pot vorbi (sau cânta, sau dansa) fără vreo emoție, în fața unor mulțimi. La polul opus, îi găsim pe cei care suferă de anxietate. Cum poți să-ți dai seama dacă faci parte din acest grup? Foarte simplu. Devii neliniștit la gândul că trebuie să mergi la un concert, sau la un festival, unde este de așteptat să stai printre sute de persoane? Simți un nod în stomac, sau chiar ți se umezesc palmele? Atunci sigur suferi de anxietate. Această stare de nesiguranță este generată, susțin psihologii, de o teamă irațională. Asta nu o face, însă, mai puțin neplăcută. Există mai multe modalități prin care puteți diminua sau chiar elimina acest sentiment de panică. Una dintre ele ar fi să mergeți la evenimentele care presupun prezența multor persoane însoțiți de un prieten apropiat, o persoană care vă conferă un sentiment de liniște și siguranță, cineva care vă cunoaște foarte bine și știe cum să reacționeze în momentele în care deveniți nervos.
O altă tactică ar fi să apelați la anumite tehnici de respirație, care vă ajută să inspirați și să expirați constant, ceea ce duce la o ameliorare a stării de agitație și la preluarea controlului asupra corpului dumneavoastră.
S-ar putea ca anxietatea voastră să fie generată de o stare de panică, la gândul că oricând se poate întâmpla ceva grav (cum a fost recentul atac sângeros din Las Vegas, sau tragedia din clubul Colectiv). Ei bine, în aceste cazuri, trebuie să vă gândiți și să interiorizați faptul că prezența voastră într-o adunare numeroasă nu prezintă un risc mai mare decât alte activități, precum șofatul, zborul cu avionul ș.a.m.d. Nimic din ceea ce facem nu este lipsit de unele riscuri. Chiar și atunci când stăm în casă, locuința poate să fie cuprinsă de un incendiu! Cu o abordare rațională și logică, însă, putem încerca să punem pe un raft sentimental de frică. În plus, ar fi bine să vă concentrați pe motivul pentru care ați ales să fiți prezent la concertul sau festivalul respectiv. Vă place atmosfera, o trupă, un artist? Foarte bine. Atunci încercați să savurați la maximum fiecare clipă, dacă tot ați venit.
Totuși, când sentimentul de anxietate devine copleșitor și ajungeți în punctul în care, de pildă, nu mai puteți nici măcar merge cu un mijloc de transport în comun, atunci trebuie neapărat să apelați la ajutorul unui specialist
V-ar putea interesa și: