Cuișoarele au numeroase beneficii și pentru sănătate. Conţinutul de eugenol este principalul responsabil de proprietăţile acestor mirodenii. Eugenolul întăreşte rezistenţa organismului în lupta cu substanţele toxice din mediu, acţionează ca agent antiinflamator şi asigură o serie de nutrienţi, flavonoizi, vitamina C, mangan, calciu, magneziu şi acizi graşi omega-3.
BENEFICIILE CUIȘOARELOR:
- Cuișoarele reduc inflamațiile – eugenolul este un ulei volatil cu proprietăţi antiinflamatoare. Ele conţin, de asemenea, flavonoizi precum camferol şi ramnetin, care contribuie şi ei la proprietăţile antiinflamatoare şi antioxidante. Uleiul de cuişoare poate fi folosit în masaj pentru durerile musculare, sau în cataplasme sau băi calde pentru artrită sau reumatism.
- Ameliorează durerile dentare –același eugenol, împreună cu alte componente ale cuişoarelor (inclusiv beta-cariofilen) au uşor efect anestezic, dar reprezintă şi un agent antibacterian. Puteţi ameliora temporar durerea prin tamponarea dintelui dureros sau a gingiei cu puţină vată pe care puneţi ulei de cuişoare. Un beneficiu suplimentar este acela că uleiul de cuişoare va trata infecţiile dentare. Dacă nu aveţi la îndemână ulei de cuişoare, puteţi mesteca câteva cuişoare întregi.
- Cuișoarele reduc greaţa şi stările de vomă – ele reprezintă și un bun remediu în timpul sarcinii, când aveți grețuri dimineața.
- Tratează unele afecțiuni ale pielii, cum ar fi vânătăile și zgârieturile, însă, din cauză că uleiul de cuișoare poate fi înțepător și poate ustura, trebuie aplicat în combinație cu ulei de măsline. De asemenea, cuișoarele sunt un bun remediu pentru pielea uscată, ameliorează pungile de sub ochi și vergeturile.
- Tratează răcelile și infecțiile respiratorii – cuişoarele sunt un foarte bun expectorant, ameliorează durerile în gât şi luptă împotriva viruşilor şi bacteriilor. Pentru toate acestea puteţi prepara o băutură caldă cu ajutorul a 10 picături de ulei de cuişoare pe care le adăugaţi într-o cană cu apa caldă, la care puteţi adăuga şi miere. Consumaţi această băutură de două, trei ori pe zi. Dacă nu aveţi ulei, puteţi prepara un ceai din cuişoare. O altă afecţiune care poate fi combătută cu ajutorul cuişoarelor este sinuzita. Pentru acesta trebuie să trageţi pe fiecare nară, cu ajutorul unui pai, pulbere din cuişoare.
- Împrospătează respirația – le puteţi mesteca de ori câte ori simţiţi nevoia. Extractul de cuişoare este, de asemenea, folosit ca principal ingredient al spray-urilor bucale, sau în apele de gură.
- Cuișoarele îmbunătățesc digestia – ajută la relaxarea musculaturii netede a tractului gastro-intestinal, ameliorând astfel stările de vomă, diareea, balonările, sau durerile de stomac.
- Au puteri afrodisiace, prin efectul lor de relaxare şi de îndepărtare a oboselii. Ele pot ajuta bărbaţii, prevenind ejacularea prematură.
- Combat stresul – aroma cuişoarelor calmează şi eliberează organismul de tensiune.
- Ajută în lupta cu diabetul – eugenolul din cuișoare poate reduce concentraţia de glucide din sânge la diabetici.
Ceai de cuișoare
Se recomandă o ceaşcă de ceai o dată sau de două ori pe zi, până la 5 zile la rând, după care se face o pauză de 1-2 zile.
Ingrediente si preparare
- 1 litru de apă
- 1 lingură de cuişoare proaspăt mărunţite
- miere pentru îndulcit
Fierbe apa, apoi adaugă cuişoarele şi lasă-le la infuzat timp de 20 de minute. Ceaiul se poate servi atât cald, cât şi rece, cu cuburi de gheaţă. Se poate păstra la frigider pentru câteva zile într-un recipient de sticlă acoperit.
S-ar putea să te intereseze şi aloe vera , miracolul din cămară-bicarbonatul de sodiu.