Quantcast
Channel: Sănătate – Doctor Quinn
Viewing all articles
Browse latest Browse all 260

Plânsul – benefic pentru sănătate, în anumite limite. Află de ce este bine ca uneori să dai frâu liber emoțiilor

$
0
0

Plânsul, ca și râsul dealtfel, este o acțiune cât se poate de comună, care poate fi declanșată de emoții diferite – tristețe, șoc, teamă, stres, sau bucurie. În ciuda faptului că cel mai adesea plânsul este asociat cu o stare emoțională negativă, el are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră:

purificare – indiferent că vorbim despre lăcrimarea din reflex, sau plânsul continuu, această acțiune curăță ochii de praf și reziduuri.

ajută la autocalmare – cred că ați observat, din proprie experiență, că atunci când reușiți să plângeți după un moment tensionat din viața voastră, vă simțiți mai bine, mai calmă, mai liniștită.

alină durerile – poate nu știai, însă o repriză mai lungă de plâns eliberează anumite endorfine – substanțe chimice care pot ajuta atât la ameliorarea unei dureri emoționale, cât și fizice.

îmbunătățește starea de spirit –  așa cum spuneam mai înainte, plânsul are un efect liniștitor și calmant, iar starea proastă  care v-a declanșat lacrimile, se poate transforma, în unele cazuri, într-una de bună dispoziție.

îmbunătățește relațiile cu cei din jur – sigur, nu oricui îi vine la îndemână să plăngă în prezența martorilor, dar dacă totuși acest lucru se întâmplă, aceștia vor ști că aveți nevoie de suport moral și îți vor arăta sprijinul necondiționat și compasiunea.

vă poate ajuta să treceți peste o pierdere – să luăm, de pildă, cazul unei recente despărțiri de iubit. Credeți-ne, nu ajută la nimic să țineți în voi durerea și furia. Lăsați lacrimile să curgă în voie și, treptat, o să vă simțiți mai liniștite și mai dispuse să acceptați drama prin care treceți.

–  restabilește echilibrul emoțional – plânsul nu este doar o reacție la ceva trist. Uneori plângem când suntem fericiți, speriați sau stresați.

ajută bebelușii să respire – primul plâns imediat după naștere face ca pruncii să primească oxigenul de care au nevoie. Același plâns binefăcător îi ajută pe bebeluși să elimine orice lichid suplimentar din plămâni, nas și gură.

–  ajută bebelușii să doarmă mai bine noaptea – un studiu făcut pe 43 de subiecți a arătat că pruncii care au fost lăsați să plângă controlat pentru un număr fix de minute, au avut un somn mai lung și mai liniștit.

Așadar, nu vă feriți să plângeți, atunci când simțiți nevoia. Plânsul devine îngrijorător doar atunci când are loc foarte des și este însoțit de schimbări inexplicabile ale stării de spirit. S-ar putea ca plânsul să fie, în acest caz, un simptom al depresiei și atunci trebuie să căutați ajutor. Un studiu al cercetătorilor americani a arătat că este normal ca femeile să plângă, în medie, de 4 ori pe lună, Și bărbații au voie să își arate emoțiile și slăbiciunea. În cazul lor, însă, specialiștii au stabilit că normal înseamnă să plângă de maximum două ori pe lună.

V-ar putea interesa și:

Relaţia îți provoacă mai multă suferință decât satisfacții?

5 emoții care ne pot înbolnăvi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 260

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48