Ridicați mâna dacă în ultimele săptămâni v-ați simțit obosite, balonate sau ați avut dispoziții schimbătoare. E normal – în fiecare lună, hormonii voștri – care sunt, dealtfel, arma secretă a organismului – încep să se joace cu voi, dacă putem spune așa. După câteva zile, însă, totul ar trebui să revină la normal. Ce faceți, însă, dacă nu se întâmplă așa? Este posibil să suferiți de un dezechilibru hormonal, lucru care impune o vizită la medic. Iată 5 semne care ar trebui să vă avertizeze dacă hormonii voștri au scăpat de sub control:
- Oboseală. Epuizarea este unul dintre simptomele cel mai des întâlnite în cazul dezechilibrelor hormonale. Sigur, dacă treceți printr-o perioadă grea la serviciu, ori învățați pentru un examen, atunci nu trebuie să vă faceți probleme – oboseala este normală. Dacă, însă, vă simțiți mai tot timpul sfârșită, începeți să luați în greutate și aveți fluctuații ale poftei de mâncare, ar putea fi semnul unei tiroide leneșe
- Erupții pe piele. Dacă vă apar dintr-odată coșuri, deși voi vă îngrijiți cu atențe fața și vă demachiați în fiecare seară, atunci ar putea fi de vină hormonii. Acneea chistică, prezentă în special pe jumătatea inferioară a feței, ar putea indica un nivel ridicat de testosteron. Deși această problemă nu vă pune sănătatea în pericol, are, de obicei, un impact negativ asupra psihicului, așa că ar fi bine să mergeți la medic, care vă va prescrie un tratament pentru stabilizarea nivelurilor hormonale.
- Creșterea necontrolată a părului (hirsutism). Dacă observați că acesta crește tot mai repede, ba chiar a început să apară în zone ciudate, gen piept, spate sau brațe, atunci chiar trebuie să mergeți la un specialist. Poate fi simptomul mai multor boli, unele chiar grave.
- Cicluri menstruale neregulate. La fel ca și oboseala, acestea pot fi și efectul unei perioade mai stresante, însă, la fel de bine, pot indica disfuncționalități ale glandei tiroide, un nivel scăzut al estrogenului sau pot semnala sindromul ovarului polichistic.
- Transpirații nocturne. Dacă nu e neobișnuit de cald în camera unde vă odihniți, atunci acest simptom poate indica un nivel scăzut de estrogen sau instalarea perimenopauzei. În cazul în care vi se întâmplă acest lucru și aveți sub 40 de ani, mergeți neapărat la medic.
V-ar putea interesa și: