Carența de vitamia D a fost asociată cu rata mare a mortalității provocată de COVID-19
Potrivit unui nou studiu făcut de oamenii de știință din Irlanda, vitamina D este un factor important în agravarea simptomelor infectării cu noul coronavirus. Cunoscută și sub numele de „vitamina soarelui”, vitamina D joacă un rol esențial în prevenirea infecțiilor respiratorii și stimularea răspunsului sistemului imunitar la atacul unor viruși, cum este și SARS-CoV-2.
Cercetătorii irlandezi explică discrepanța mare dintre rata mortalității în diferite țări ale lumii, prin timpul de expunere la soare al locuitorilor. Astfel, țările din emisfera sudică, cum ar fi Australia, înregistrează o mortalitate relativ scăzută legată de COVID, față de cele din emisfera nordică. Oamenii de știință au subliniat prevalența ridicată a deficitului de vitamina D în statele din ultima categorie și rolul posibil al acesteia în suprimarea răspunsurilor inflamatorii severe observate la pacienții grav bolnavi de COVID-19.
Cercetătorii au explicat că deficiența de vitamina D este asociată cu expunerea rară la soare, vârsta înaintată, hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea și etnia. Toate aceste caracteristici pot duce la un risc crescut de a face o formă severă a bolii COVID-19.
Ca urmare a acestor descoperiri, specialiștii le recomandă oamenilor să ia suplimente cu vitamina D, mai ales acelor persoane care stau foarte mult timp închise în case, sau care poartă haine care le acoperă complet corpul. De asemenea, ei amintesc și importanța creșterii aportului de alimente bogate în vitamina D, precum peștele gras (somon, ton, sardine), brânză, gălbenușuri de ou și ficat de vită.
Rezultatele studiului au fost publicate în ultima ediție a Jurnalului de Farmacologie Alimentară și Terapeutică.