Ești obsedată de ordine și curățenie? Nu suporți nicio scamă pe covor? Te privești în oglindă și nu îți place niciodată ce vezi?
Atunci, s-ar putea să suferi de tulburare obsesiv-compulsivă. Și cu asta nu e de glumit, pentru că vorbim despre o boală psihică, care ar putea avea efecte negative asupra vieții tale sociale și personale. Sigur, nu orice persoană care suferă de această tulburare trebuie să meargă neapărat la medic; ca în orice altă boală, depinde de cât de grave sunt simptomele. Tocmai de aceea, ne-am gândit că ar fi de folos să trecem în revistă câteva dintre cele mai comune semne care îți pot indica faptul că suferi de această tulburare:
- Te speli prea des pe mâini – acest simptom este foarte des întâlnit la persoanele care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă. Acestea au o teamă exagerată de bacterii, dezvoltă adevărate fobii, iar ideea de a intra în contact cu o persoană bolnavă le provoacă o adevărată repulsie și simt nevoia să se curețe exagerat.
- Curățenie excesivă. Persoanele care suferă de această afecțiune psihică au tendința și să facă mereu curățenie în casă, obsedate să elimine orice impuritate. Chiar dacă aparent totul arată perfect, iar pe mobilă nu se vede niciun firișor de praf, vor șterge iar și iar obiectele de mobilier, iar această activitate le poate lua ore bune.
- Verificări peste verificări. Persoanele care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă se pot întoarce chiar și de câteva ori în casă, după ce au pornit către treburile zilnice, pentru a vedea dacă au închis fereastra, au scos fierul din priză, sau au oprit aragazul. Sigur că nu este nimic rău să verifici ca totul să fie în regulă la plecarea ta de acasă, însă atunci când devine un obicei zilnic, poate fi o problemă.
- Perfecționismul. Cei care au o astfel de boală psihică sunt obsedați ca totul să fie drept, ori simteric, iar în mediul lor să fie o ordine desăvârșită.
- Teama de viitor. Persoanele cu TOC sunt năpădite de anxietate și neliniște când se gândesc la viitor și prevestesc numai nenorociri. Sunt receptive la toate teoriile conspirației și caută mereu soluții să preîntâmpine așa zisele cataclisme care le pândesc pe ele și pe cei dragi.
- Nesiguranța în relații. Cei care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă au tendința de a diseca relațiile pe care le au cu cei din jur – parteneri, rude, colegi, prieteni. Orice comentariu nevinovat făcut de cineva îi poate dezechilibra și îi face să se gândească ore în șir la el, căutându-i semnificații care, probabil, nici nu există.
- Nevoia de confirmare. Astfel de persoane vor cere mereu opinia celor din jur în legătură cu anumite lucruri de care nu sunt foarte sigure. De pildă, își vor întreba prietenii a doua zi după ce aceștia le-au făcut o vizită: “Casa mea ți s-a părut murdară? Mâncarea era prea sărată?” Vor, de fapt, să fie mereu asigurațe că totul este în regulă cu ele și că au făcut totul perfect.
- Nu le place felul în care arată. Dismorfofobia, o afecțiune despre care am scris într-un articol mai vechi (îl găsiți aici), este strâns legată de tulburarea obsesiv-compulsivă. Persoanele care o au nu se simt bine în pielea lor, își exagerează defectele sau chiar inventează unele.
Dacă ai bifat aproape toate simptomele enumerate mai sus, ar trebui să te gândești la modul cel mai serios să ceri ajutorul unui specialist. Boala poate evolua, iar asta îți va aduce numai suferință, mai ales că îi poate îndepărta pe cei dragi de tine.
V-ar putea interesa și:
Șapte greșeli frecvente pe care le fac femeile, pe măsură ce îmbătrânesc