Pentru unii oameni (puțini, ce-i drept), este floare la ureche să țină o dietă, fie ea și una extremă. Alții, în schimb, nu reușesc nicicum să fie atât de motivați și disciplinați încât să își revizuiască drastic obiceiurile alimentare. Pornind de la această realitate, nutriționista americană Brooke Alpert a scris un ghid anti-dietă, recomandat acelor persoane care nu pot urma un regim de slăbire, dar își doresc să fie suple și sănătoase.
Alpert susține că dietele nu funcționează așa cum ne așteptăm, deoarece sunt limitate în timp. Când se termină, oamenii nu numai că nu mai pierd în greutate, dar de cele mai multe ori revin la cea inițială. Nutriționista spune că obiceiurile alimentare trebuie schimbate pentru totdeauna, dacă vrei să scapi de fluctuațiile de greutate chinuitoare, iar acest lucru trebuie făcut fără suferință. Iată trei reguli de aur, care se regăsesc în ghidul conceput de ea:
Mâncați proteine și fibre la fiecare masă
De ce? Pentru că proteina ajută metabolismul și vă satură repede, deci o să rezistați mai mult timp tentației de a vă umple din nou farfuria, sau de a vă repezi la o gustare nesănătoase. Fibrele sunt o frână când vine vorba de absorbția de zahăr a organismului, determinându-l să utilizeze glucoza pentru energie, în loc să o stocheze ca grăsime. Nu știi ce să alegi, pentru avea proteine și fibre la fiecare masă? Iată câteva exemple: omletă cu spanac, sau budincă de chia cu fructe de pădure pentru micul dejun; pui cu salată sau pește cu broccoli, curcan cu legume la prânz și cină.
Mâncați odată la trei-patru ore
Nivelurile stabile de zahăr din sânge sunt esențiale în procesul pierderii kilogramelor în plus, susține Brooke Alpert. Nu lăsați, așadar, să treacă prea multe ore între mese și serviți o masă, sau o gustare la fiecare trei-patru ore. În schimb, puteți încerca postul intermitent – cu alte cuvinte, lăsați o fereastră cât mai mare de timp între cină și micul dejun din ziua următoare. Studiile au arătat că urmând această metodă, depozitele de grăsime din organism se vor diminua. Așadar, mâncați, pe cât posibil, pe parcursul a 9-10 ore, și restul faceți pauză.
Nu vă feriți de grăsimi
Grăsimile sănătoase, susține nutriționista americană, vă satură mai repede decât amidonul rafinat și, în plus, poate influența pozitiv nivelul de insulină din organism și poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2. Includeți, așadar, o cantitate mică de grăsime la fiecare masă – avocado, uleiuri presate la rece, nuci, semințe ș.a.m.d. Aveți, însă, grijă la cantități, pentru că nu trebuie să exagerați.
V-ar putea interesa și:
Poți mânca alimente bogate în grăsimi și, totuși, să slăbești? Află cum!