Quantcast
Channel: Sănătate – Doctor Quinn
Viewing all articles
Browse latest Browse all 260

Medicul Alexandru Rafila a declarat că sunt foarte puține boli care să contraindice vaccinarea împotriva Covid-19

$
0
0

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat că sunt foarte puţine boli care să contraindice vaccinarea împotriva COVID-19, fiind vorba despre boli acute, de boli febrile.

El spune că persoanele care au o mică răceală se vor putea vaccina, precum şi cele care deja au trecut prin boală, însă pentru aceştia din urmă recomandarea este să se vaccinze după două-trei luni de la momentul infectării cu COVID-19, transmite News.ro.

„Există foarte puţine boli care să contraindice vaccinarea, discutăm de boli acute, de boli febrile, dar doar dacă aceste boli febrile sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea, chiar şi persoanele care au o mică răceală se pot vaccina. Singura problemă care e legată nu de o contraindicaţie absolută, ci mai degrabă de o eficacitate a vaccinării sunt persoanele care sunt imonodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecţiuni şi la care vaccinul ar produce mai greu un raspuns imun. Asta nu înseamnă că aceste persoane nu se pot vaccina, dimpotrivă, ele se pot vaccina însă câteodată la ele rezultatele nu sunt aşa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Întrebat dacă cei cu boli autoimune se vor putea vaccina împotriva COVID-19, Rafila a declarat că această categorie de persoane ar trebui să se consulte cu medicul care îi tratează în mod curent.

„Se pot consulta cu medicul care îi tratează în mod curent, pentru că aceste boli autoimune sunt tratate în mod cronic cu diverse medicamente, dar acest vaccin, spre deosebire de altele clasice, care conţin adjuvanţi, nu conţine aşa ceva şi este pur şi simplu o mică porţiune de ARN mesager care duce la sinteza în organismul nostru a unei proteine asemănătoare cu cea virală, deci nu discutăm de adjuvanţi sau substanţe care să pună la încercare în mod deosebit sistemul imun. Mai degrabă la persoane care manifestă alergii destul de severe, la acele persoane trebuie administrat cu precauţie, dar nu trebuie excluse nici măcar acele persoane de la vaccinare, desigur dacă doresc”, a declarat Rafila.

Medicul a recomandat celor care au trecut deja prin boală, să facă şi ei vaccinul.

„Da, se pot vaccina (cei care au avut deja COVID-19 – n.r.), nu există în momentul de faţă o precizare exactă, dar sfatul meu este să existe un anumit interval de timp din momentul infecţiei până la momentul vaccinării, pentru că e bine să lăsăm şi ciclul acesta de imunitate naturală care apare în urma bolii, să se producă, iar ulterior, administrarea vaccinului nu va face altceva decât să consolideze imunitatea obţinută prin infecţie. Un interval de 2-3 luni după infecţie poate fi luat în calcul pentru vaccinare”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila a adăugat că personal îşi va face vaccinul în martie – aprilie, deoarece tocmai a trecut prin boală şi doreşte mai întâi imunizarea naturală.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 260

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48