Vrei o inima și un ficat sănătos? Atunci trebuie neapărat să mănânci sfecla! Află toate beneficiile acestei legume miraculoase.
După ce ani de zile a trecut aproape nebăgată în seamă, ultimele cercetări au adus sfecla în prim plan, așa cum merita! Oamenii de știință spun că nu trebuie să concepem un stil de viață sănătos, fără această legumă cu beneficii extraordinare. Sfecla este o sursă de substanțe nutritive neprețuite, precum vitaminele B, fier, mangan, cupru, magneziu, potasiu și multe, multe altele. Iată ce lucruri suprinzătoare se pot întâmpla în corpul tău, dacă mănânci regulat acest ”rubin” al legumelor!
- Îmbunătățește tensiunea arterială. Sfecla este bogată în nitrați, pe care organismul ]i convertește într-un compus care relaxează și dilată vasele de sânge. Asta ]nseamnă o mai bună circulație a sângelui și o tensiune arterială mai mică.
- Scade riscul bolilor de inimă. Sfecla nu are un impact pozitiv doar asupra tensiunii arteriale. Ea ajută, de asemenea, la scăderea riscului de deterioare a arterelor.
- Crește rezistența organismului. O mulțime de sportivi de performanță și-au introdus sfecla în meniul zilnic, deoarece nitrații pe care îi conține cresc rezistența la efort cu până la 15%.
- Creierul tău va funcționa mai bine. Iar acest lucru chiar este de dorit, nu-i așa? Oxidul nitric din sfeclă relaxează și dilată vasele de sânge, cresc fluxul sanguin la nivelul creierului, iar astaduce la o mai bună funcționare a acestuia. Studiile au arătat că, odată cu vârsta, capacitatea organismului nostru de a genera oxid nitric scade, de aceea este important să mâncăm cât mai multă sfeclă.
- Curăță ficatul de toxine. Sfecla pune umărul, la modul cel mai eficient, la detoxifierea sângelui și poate ajuta la reducerea acumulării de grăsime în ficat.
- Ajută la combaterea mai multor boli cronice. Sfecla conține o clasă de antioxidanți extrem de puternici, care reduc inflamațiile din organism, luptă împotriva radicalilor liberi, combat obezitatea și previn anumite forme de cancer, cum ar fi și cel de sân.
- Reglează tranzitul intestinal. Dacă suferiți de constipație, iată un motiv în plus să consumați sfeclă. O cană din această legumă furnizează aproximativ 4 grame de fibre alimentare, în special fibre insolubile, care ajută la reducerea riscului de constipație și hemoroizi.
- Conţine aminoacizi, esenţiali în dezvoltarea şi menţinerea ţesutului muscular.
Pentru sănătatea ta îţi recomandăm să citeşti despre alimente care protejeză sitemul imunitar sau încearcă lintea.